Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 4/2016

Hoe de mens een Homo destructivus werd

Wouter Kusters

Onze ondernemingslust en experimenteerdrift dreigen de toekomst van het experimenteren, ondernemen en het leven zelf te vernietigen, sombert Sloterdijk in zijn nieuwste boek. Maar er is hoop.
 
 ‘Wat gebeurde er in de twintigste eeuw?’ Dat is de titel van het zojuist verschenen nieuwe boek van de Duitse cultuurfilosoof Peter Sloterdijk. De geschiedenis kennen we van school, we horen nog weleens over de twee wereldoorlogen, de jaren zestig of de val van de Muur. Maar hoe we vanuit de vorige eeuw in de huidige toestand zijn gekomen, dat lijkt ons te ontgaan, volgens Sloterdijk. In zijn typische ironische en beeldende stijl zegt hij: ‘Ondanks al zijn gevechten en gruwelen is de twintigste eeuw tot enkel een fantoom geworden, dat niet meer te reconstrueren valt uit de levensgevoelens van de huidige generaties, en waarvoor geen andere toekomst lijkt te zijn weggelegd dan die van een mythearsenaal en een wilde stortplaats van geweldscènes, materiaal voor amusementsfilms.’

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden