Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

FM nr. 3/2020

‘Eichmann was geen dom ambtenaartje dat bevelen uitvoerde’

Filosoof en jurist Klaas Rozemond meent dat onze ideeën over het kwaad een update nodig hebben. Dat laat hij zien aan de hand van de beroemde strafzaak tegen Adolf Eichmann en de analyse daarvan door Hannah Arendt. ‘Niet het morele bewustzijn van de dader, maar het oordeel van rechter en toeschouwers bepaalt of iets kwaad is of niet.’

De ‘banaliteit van het kwaad’ werd een gevleugeld begrip nadat Hannah Arendt het meedogenloze handelen van Adolf Eichmann had gekenschetst als een gedachteloze uitvoering van regels. Eichmann was als nazitopman verantwoordelijk voor de deportatie van Joden in Duitsland en het bezette Europa. Na de oorlog vluchtte hij naar Argentinië. In 1960 ontvoerde de Israëlische Mossad hem naar Jeruzalem, waar een geruchtmakend proces volgde dat eindigde met zijn executie. In zijn boek Het menselijke kwaad verdiept Klaas Rozemond zich opnieuw in het proces tegen Eichmann en in de ideeën van Arendt.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden