Door de opkomst van social media is onze privacy in het geding geraakt, zoals hoogleraar rechten en advocaat Bernard E. Harcourt duidelijk maakt in ons artikel Death Row. Het recht op privacy is dus een urgente kwestie. In dit lijstje staan wij daarom stil bij wat filosofen zoal over dit recht hebben geschreven.
1. Aristoteles: Het Publieke domein & het Privédomein
Aristoteles (384-322 v. Chr.) maakte als eerste een onderscheid tussen het publieke domein en privédomein. Hij schrijft ook dat publieke machtshebbers niet zomaar het privédomein mogen betreden en pleit daarmee dus ook als één van de eersten voor het recht op privacy.
2. Hobbes’ trade-off: Privacy voor orde en veiligheid
Thomas Hobbes (1588-1679) schrijft in zijn filosofische klassieker Leviathan dat onderdanen rechten dienen in te leveren om er orde en veiligheid voor terug te krijgen. In het verlengde hiervan is er dus een trade-off tussen internet-privacy en internetveiligheid.
3. John Locke: Recht op privacy is een fundamenteel recht
In de filosofische klassieker Two Treatises on Government gaat John Locke (1632-1704) in tegen Hobbes. De belangrijkste taak van de staat is het bevorderen van persoonlijke vrijheid. Vrijheid mag enkel en alleen worden ingeperkt als het de vrijheid van een ander in gevaar brengt. In alle andere gevallen staat privacy voorop. Lees hier meer over Lockes politieke filosofie
4. John Stuart Mill: privacy als bescherming tegen hersenspoeling
Ook voor John Stuart Mill (1806-1873) is het recht op privacy van fundamenteel belang. De publieke opinie kan net zo dwingend zijn als een machthebber. Daarom is het belangrijk dat we afwijkende meningen beschermen. Lees hier meer over Mills politieke filosofie
5. Michel Foucault: Big Brother is overal
Michel Foucault (1926-1984) is een stuk pessimistischer dan Mill. Alles wat de mens denkt of vindt, is van meet af aan beïnvloed door machtshebbers, bijvoorbeeld via de media of via scholen. De publieke ruimte is dus het privédomein volledig binnengedrongen en voor privacy is het al veel te laat.
Dit artikel is exclusief voor abonnees