Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 10/2020

De wereld van de egel en de vos

Florentijn van Rootselaar
Filosoof, journalist, schrijver

Zien we ooit het hele plan van de wereld, of kunnen we alleen van alles een beetje weten? De filosofie van sir Isaiah Berlin beantwoordde deze vraag met een fabel van Archilochus en de literatuur van Tolstoj.

Het zou een spelletje kunnen zijn voor filosofiestudenten aan het eind van een gezellige avond: alle aanwezigen worden ingedeeld volgens een simpel schema; ze zijn egel of vos. En vanuit deze rolverdeling geven ze antwoord op de vraag: wat is waarheid? Vossen trekken rond, snuffelen even en gaan weer verder. Het dier weet van alles een beetje, maar het grote overzicht ontbreekt: hoe hangt alles met elkaar samen, is er misschien zelfs een groot metafysisch raamwerk waar de bonte wereld in past? De vos weet het niet, maar dat deert hem niet. Integendeel, dankzij zijn levenshouding heeft hij zelfs een groot talent voor geluk.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden