Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 10/2020

De opstand van de verliezers

Michael Sandel

Westerse samenlevingen maken hun meritocratische belofte – beloning naar verdienste – steeds minder waar. Toch oordeelt de meritocratie keihard over de verliezers: eigen schuld. Zij voelen zich vernederd.

De democratie verkeert in zwaar weer. Dat is te zien aan de toenemende vreemdelingenhaat en de groeiende steun voor antidemocratische figuren die aan alle kanten de grenzen van het democratische proces opzoeken. En gevestigde partijen en politici lijken maar heel weinig te begrijpen van de onvrede die overal ter wereld de politiek doet gisten en kolken.

Het is een vergissing om populistisch protest te beschouwen als niet meer dan racisme, of om er alleen maar economische onvrede achter te zoeken. Zowel de triomf van de brexiteers als de verkiezing van Donald Trump in 2016 was een boze veroordeling van tientallen jaren gestaag groeiende ongelijkheid en van een type mondialisering dat alleen de bovenste lagen van de maatschappij veel oplevert. Het was ook een afwijzende reactie op een technocratische benadering van de politiek, die doof is voor het ressentiment van mensen die het gevoel hebben niet meer mee te kunnen komen in hun eigen economie en cultuur.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden