Home Vrijheid Coen Simon: ‘We factchecken de cultuur kapot’
Vrijheid

Coen Simon: ‘We factchecken de cultuur kapot’

Door Rong Zwemmer op 04 mei 2017

Coen Simon: ‘We factchecken de cultuur kapot’
Cover van 05-2017
05-2017 Filosofie magazine Lees het magazine

In deze tijd van post-truth, alternatieve feiten en nepnieuws zoeken factcheckers en de gepopulariseerde wetenschap naar definitieve waarheden. Coen Simon vindt dat we niet moeten denken in waarheden en onwaarheden, maar dat we over prangende kwesties juist met elkaar moeten twisten. 

De afschuw staat op Coen Simons gezicht te lezen. Hij praat over recent wetenschappelijk onderzoek naar Leonardo da Vinci’s meest beroemde kunstwerk. ‘Er is al eeuwenlang een debat over de geheimzinnige glimlach van de Mona Lisa, en nu heeft de wetenschap voor eens en voor altijd gezegd: de Mona Lisa is blij. Het is aangetoond, dus daar hoeven we het niet meer over te hebben.’

Het is een van de vele voorbeelden van de wetenschap die denkt de waarheid in pacht te hebben. Filosoof en journalist Coen Simon, winnaar van de Socratesbeker in 2012 voor het beste filosofieboek, is kritisch over deze claims op de waarheid. In navolging van Immanuel Kant maakt Simon zich sterk voor onze subjectieve mondigheid, die in de verdrukking komt door de definitieve waarheden van de wetenschap en de factcheckers. 

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.