Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 12/2021

Arne Naess was de eerste optimistische ecosoof

Maarten Meester
filosoof, literatuurwetenschapper, publicist

De Noorse filosoof Arne Naess voelde zich zo verbonden met de natuur dat hij een berg bijna als zijn vader beschouwde. Vanuit die ervaring ontwikkelde hij zijn diepe ecologie.

Beeld Hajo de Reijger

Ja, hij was een optimist, zei milieufilosoof Arne Naess (1912-2009) zelf. Een ‘overtuigd optimist zelfs’. Met als toevoeging: ‘als het over de tweeëntwintigste eeuw gaat.’

Had Naess zijn woorden teruggenomen nu overheden miljarden investeren in groene energie en elektrische auto’s? Nee, hij had dat een typisch voorbeeld van ‘oppervlakkige ecologie’ gevonden. De filosoof had er vooral de voortzetting in gezien van de allesverwoestende westerse levensstijl met nieuwe technische middelen. Want het belang van mensen in welvarende landen staat nog steeds centraal. We vinden het geen probleem om met windparken het leven van niet-mensen in zee te verstoren. We negeren dat voor accu’s grondstoffen als neodymium en lithium nodig zijn, waarvan de winning in arme landen voor veel sociale en milieuschade zorgt. Tegenover de oppervlakkige ecologie staat volgens de Noorse filosoof de ‘diepe ecologie’.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden