Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 3/2017

Waarom erkenning belangrijker is dan een goed salaris

Florentijn van Rootselaar
Filosoof, journalist, schrijver

Woede is van alle tijden. Paul Woodruff ziet veel overeenkomsten tussen de strijd die in Griekse mythen gevoerd wordt en de conflicten die hij tegenkomt in het leger en op de werkvloer. Hoe kunnen we daarmee omgaan?

Paul Woodruff weet wat woede is. De woede van de soldaat op het slagveld – zelf vocht hij in Vietnam als kapitein in het Amerikaanse leger. De woede van zijn mensen toen hij de universiteit moest leiden. Maar voor het beste begrip van woede keerde hij terug naar twee mythische figuren uit de klassieke Oudheid: Ajax en Odysseus – de grote soldaat die voor vier kon vechten en de strateeg die bedacht dat de strijd alleen met het paard van Troje gewonnen kon worden. Woodruff schreef er een boek over, dat net in het Nederlands is verschenen: Het Ajax-dilemma. Filosofie van het leiderschap.


Fotografie: Maurits Giesen

Vanwege de publicatie van zijn boek bezoekt de Amerikaanse hoogleraar filosofie Nederland, waar hij een tocht maakt langs zakenuniversiteit Nyenrode en andere podia. We treffen elkaar voor een lunch aan het Museumplein in Amsterdam. Daar spreken we over de vraag waarom we zo boos kunnen worden als we het gevoel hebben dat we niet gerespecteerd worden op ons werk. Wat verwachten we van onze collega’s en leidinggevende? En hoe gaat een goede leider om met die verwachtingen? 

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden