Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 10/2021

‘Taal is de stof waar dromen van gemaakt worden’

Alexandra van Ditmars
Interviewer & schrijver

In een nieuw essay over Wittgenstein onderzoekt kinderboekenschrijfster Imme Dros hoe taal werkt, betovert en misleidt. Taal blijkt vooral bittere noodzaak.

Beeld Sander Heezen

In het huis van kinderboekenschrijfster Imme Dros (84) liggen de boeken overal. Hoge stapels in het halletje bij de voordeur, stapels op de trap, en nog meer stapels in de woonkamer. Er zijn wel veel boekenkasten, boven en beneden, maar die puilen uit. Waar haar eigen boeken liggen, weet Dros niet. Waar andere boeken liggen overigens ook niet. ‘Ik kan hier niks vinden,’ zegt ze terwijl ze naar de stapels gebaart. ‘Als ik een boek echt nodig heb, koop ik het opnieuw.’

Genoeg mensen weten Dros’ boeken wél te vinden. Ouders die nu voorlezen uit haar werk, werden regelmatig vroeger zelf ook voorgelezen. Dros schreef meer dan vijftig boeken, maar ook toneelstukken en libretto’s. Verder vertaalde en hertaalde ze de klassieke teksten van Homerus, die ze bij steeds nieuwe generaties populair wist te maken. Haar laatste publicatie is het essay Taal is alles wat het geval is. Daarin onderzoekt Dros – ze is ook taalwetenschapper – hoe taal werkt, betovert en misleidt.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden