Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 11/2018

Postuum interview Karl Marx: ‘Het kapitalisme is nu nóg destructiever’

Veroorzaakt de macht van techbedrijven een nieuwe fase van het kapitalisme? En wat betekent de opkomst van bedrijven als Deliveroo en Uber voor de toekomst van arbeid? 170 jaar na de publicatie van Het Communistisch Manifest vragen we het aan Karl Marx.


Illustratie: Berend Vonk

Is er veel veranderd sinds Das Kapital verscheen?
‘Er zijn opmerkelijke sociale verbeteringen te zien, maar in essentie is er niet heel veel veranderd. In mijn tijd maakten we ons zorgen over politieke instabiliteit, verschillen tussen arm en rijk en de disproportionele macht van een kleine groep bedrijven. Het lijkt me niet dat jullie dat sindsdien hebben opgelost. Denk maar aan de enorme macht van de vier grootste techbedrijven: Apple, Google, Amazon en Facebook. En ondertussen zien we in elke dorpsstraat en hoofdstraat winkeliers failliet gaan. De statistieken tonen dat er steeds minder geld naar arbeid gaat en steeds meer naar kapitaal. In feite zien we een terugkeer naar de machtsverhoudingen van het einde van de negentiende eeuw.’

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden