Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 1/2018

Mogobe Ramose: ‘Ubuntu kan de mens uit een westerse slaap wekken’

Alexandra van Ditmars
Interviewer & schrijver

Een mens wordt pas echt mens door verbinding met anderen, volgens de Afrikaanse ubuntu-filosofie. Het klassieke werk hierover is eindelijk in het Nederlands verschenen als Ubuntu. Stroom van het bestaan als levensfilosofie, geschreven door de filosoof Mogobe Ramose.

Ik ben omdat wij zijn. Menselijk worden door anderen. Filosofie van de verzoening. Het woord ‘ubuntu’, een belangrijk concept in de Afrikaanse traditie, kent vele benamingen. Politiek leider Nelson Mandela, de man die ubuntu wereldwijde faam bezorgde, verwoordde het als ‘het diepe Afrikaanse besef dat we slechts mens zijn via de humaniteit van andere mensen’. Maar, benadrukte Mandela daarbij, dat betekent niet dat ubuntu een plaatselijk fenomeen is. Integendeel zelfs: het Westen kan er nog flink wat van leren.

Het klassieke werk over ubuntu verscheen onlangs in het Nederlands als Ubuntu. Stroom van het bestaan als levensfilosofie, en vormt een goede aanleiding om die lessen in praktijk te brengen. Het boek is geschreven door de Zuid-Afrikaanse filosoof Mogobe Ramose (1950), hoogleraar filosofie aan de Universiteit van Zuid-Afrika in Pretoria. 

Tekst loopt door onder afbeelding

Tip: meer weten over Ubuntu? Kom naar ons evenement Thinking Planet op 21 april 2018!

Vanuit ubuntu is het bestaan een continue stroom, waarin alles steeds een balans zoekt. En waarin je pas werkelijk mens wordt door de verbindingen met de mensen om je heen. Dat klinkt wellicht wat vaag, maar juist vanwege de dynamiek ervan laat het begrip zich niet zo gemakkelijk in definities vangen. Een voorbeeld werkt daarom beter. Om terug te komen op Mandela: kijk naar hoe hij zijn gevangenschap onderging.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden