Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 4/2020 [favorite_button]

Moet ik me schamen of mag ik vliegen?

Jeroen Hopster
Journalist, essayist en docent

Als één individu besluit niet te vliegen, maakt dat op wereldschaal geen verschil. Is het dan toch zinvol om je vlieggedrag te veranderen?

Tegenwoordig onderschrijven de meeste Nederlanders de wetenschappelijke consensus: het klimaat warmt op door de menselijke uitstoot van broeikasgassen en die opwarming brengt grote gevaren met zich mee, vooral voor toekomstige generaties.

Maar ook onder mensen die global warming serieus nemen bestaan verschillende opvattingen over de oplossing van dit immense probleem. Een van de twistpunten betreft de schaal van handelen. Als we als wereldgemeenschap onze CO2-uitstoot snel verminderen, dan kunnen we de gevaren van klimaatopwarming beperken. Maar hoeveel bereiken we met een energietransitie op nationale schaal?

En wat te denken van individuele gedragsveranderingen? Als je als individu minder vliegt of besluit helemaal niet meer in het vliegtuigte stappen, heeft het geen noemenswaardige invloed op de mondiale CO2-uitstoot. Heeft het dan wel zin om ermee te stoppen?

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden