Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

FM nr. 9/2019

Michel Serres: ‘Filosofen zijn de huisartsen van het cognitieve’

Martin Legros

Vertaling: Bruno Roussel

Waar houdt de filosofie zich mee bezig? Met alles, meende de onlangs overleden Franse filosoof Michel Serres. Met wetenschappen, met het lichaam, met de wereld, met bloemen, met de wolven en de lammetjes.


Beeld: Hollandse Hoogte

In Éloge de la philosophie en langue française (Fayard, 1995) stelt Michel Serres een eenvoudige, maar diepgaande vraag: ‘Waar ben ik nu, ik die denk?’ Het is een vraag die de filosoof ertoe brengt een soort geografie van het brein uit te werken, waar ideeën als plattegronden zijn, die ons toelaten de weg te vinden in het labyrint van het leven. Maar opgelet, waarschuwt Serres: laten we niet gaan geloven, zoals Descartes, dat een eenvoudige en evidente methode, het volgen van een rechte lijn bijvoorbeeld, voldoende is om onze weg uit te stippelen. Hoe vinden we dan wel de weg? Dat is de vraag die we hem enige tijd geleden stelden, midden in het Parijse Bois de Vincennes. Tussen de bomen, het struikgewas en langs kronkelende paden, gaf de filosoof ons een belangrijke les in oriëntatie.

 

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden