Syllogisme – betekenis
‘Syllogisme’ vindt zijn oorsprong in het Grieks en is afgeleid van syllogismos, wat ‘samenvoeging’ of ‘conclusie’ betekent. Het is een redeneerstructuur die in zijn meest basale vorm bestaat uit twee premissen (stellingen of aannames) en een conclusie die daar noodzakelijk uit volgt. De Griekse filosoof Aristoteles introduceerde de syllogistiek om zijn logica te ontwikkelen. Zijn voorbeeld luidt:
Premisse 1 Alle mensen zijn sterfelijk
Premisse 2 Socrates is een mens
Conclusie Dus Socrates is sterfelijk
De basisstructuur van dit soort redeneringen is bijna een soort rekensom: als premisse A en premisse B tot conclusie C leiden, en ik weet dat A en B waar zijn, dan is C ook waar. In de moderne logica heet dit een geldige redenering. Er zijn ook specifiekere vormen met complexere samenstellingen waarbij de premissen bijvoorbeeld afhankelijk zijn van bepaalde eisen.
Even tussendoor… Meer lezen over logica? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:
Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Het redeneermodel van het syllogisme is in veel filosofische teksten te vinden. Zo gebruikte René Descartes het om zijn beroemde ‘Ik denk, dus ik ben’-argument op te bouwen. Immanuel Kant paste het toe in zijn categorische imperatief, waarbij morele verplichtingen worden afgeleid uit algemene principes. Dit laat zien hoe syllogismen dus ook van pas kunnen komen om ethische vraagstukken te analyseren. Toch leent de strikte opbouw van het syllogisme zich vooral voor logische vraagstukken, en wordt daarom voornamelijk gebruikt in de analytische filosofie.
Relevante berichten
Leer te overtuigen met Aristoteles
Om te begrijpen hoe een goede speech in elkaar zit of hoe we iemand het best kunnen overtuigen, kijken we nog steeds af bij Aristoteles.
Met zijn mogelijke werelden vernieuwde Saul Kripke (1940-2022) de logica
Saul Kripke is van ‘nauwelijks te overschatten’ betekenis voor de filosofie, zegt Barteld Kooi, logicus aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Categorische imperatief
Hoe formuleren we een publieke moraal? Volgens ethicus Frans Jacobs moeten we daarvoor te rade gaan bij Immanuel Kant.
Historisch profiel: Bacon
Begin bij wat je ziet. Met dat even simpele als revolutionaire uitgangspunt werd Francis Bacon de vader van de moderne wetenschap.