Structuralisme – betekenis
Het structuralisme is een filosofische stroming die ervan uit gaat dat menselijk handelen en denken alleen te begrijpen zijn in relatie tot het systeem waarin ze plaatsvinden.
De stroming vindt zijn oorsprong bij de Zwitserse taalwetenschapper Ferdinand de Saussure (1857-1913). Volgens De Saussure kun je taal alleen begrijpen door naar de hele taal te kijken. Oftewel: je moet kijken hoe een woord in de taal past, niet alleen waar het woord naar verwijst. De betekenis van woorden is namelijk afhankelijk van de onderlinge relaties die zij hebben met andere woorden, maar ook van contextuele factoren zoals omgeving en cultuur.
Even tussendoor… Meer lezen over filosofie? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:
Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Een andere belangrijke vertegenwoordiger van het structuralisme is de Franse filosoof Michel Foucault (1926-1984). Foucault legt in zijn werk bloot hoe menselijk gedrag en denken worden beïnvloed door maatschappelijke machtsstructuren. Het menselijk individu, of subject, is volgens Foucault slechts een element in dit systeem, niet het middelpunt.
Relevante berichten
Michel Foucault over het ware, filosofische leven
Vlak voor zijn dood stelde Michel Foucault (1926-1984) zichzelf de taak het leven terug te brengen in de filosofie.
Claude Lévi-Strauss (1908-2009)
Claude Lévi-Strauss geloofde niet in het onderscheid tussen primitieve en moderne culturen. Hij verfoeide de westerse nadruk op de ‘beschaafde’ ratio.
Op de divan bij Lacan
Een authentiek ‘ik’ bestaat niet, zei Jacques Lacan – identiteit ligt verankerd in zaken als taal, geschiedenis en sociale codes.
Het postmodernisme verdient beter
Postmodernisten krijgen regelmatig het verwijt dat zij zijn begonnen met ‘alternatieve feiten’. Maar dat is niet terecht. Een apologie.