Onbehagen – betekenis
Onbehagen is een gevoel van ongemak en innerlijke verdeeldheid, dat volgens psychoanalyticus Sigmund Freud voortkomt uit de onderdrukking van natuurlijke verlangens. Freud meent dat mensen gedreven worden door onbewuste, instinctieve driften in de vorm van seksuele en destructieve verlangens. In een samenleving moeten deze driften worden beteugeld. Dit leidt tot onbehagen, zowel op individueel niveau als op het niveau van de gehele samenleving, schrijft Freud in Het onbehagen en de cultuur.
Meer lezen over filosofie en de psyche? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:
Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Relevante berichten
Het onbehagen van de swipende mens
Volgens Freud leidt onderdrukking tot onbehagen. Tegenwoordig mogen we achter elk genot aan. Toch is het onbehagen sterker dan ooit.
We zijn verdeelde wezens | recensie
Een gevoel van onbehagen hoort bij ons mens-zijn, schrijft Paul Verhaeghe. Zijn overtuigende analyse laat zien dat helemaal jezelf zijn onmogelijk is.
Sigmund Freud, de uitvinder van het onbewuste
Volgens Sigmund Freud (1856-1939) zijn we voortdurend in een conflict verwikkeld met de duistere en verborgen kanten van onze ziel.
Een samenleving van winnaars en verliezers | recensie
De Amerikaanse filosoof Michael Sandel constateerde in de jaren negentig al een diepe ontevredenheid in het democratisch bestel.