Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 3/2019

Edith Hall: ‘Geluk is een keuze’

Gwendolyn Bolderink
Assistent van de Denker des Vaderlands

De Britse classicus Edith Hall leefde wild en onbeheerst, omdat ze geen enkele reden kon bedenken om zich goed te gedragen. Totdat ze kennismaakte met Aristoteles. Bij hem vond ze het gereedschap waarmee ze haar leven kon veranderen, compleet met checklist.

‘Ik ben extreem roekeloos. Ik ben het soort persoon dat geen autogordel omdoet, of te veel drinkt, of ’s avonds laat besluit naar een nachtclub te gaan terwijl ik de dag erna moet werken’, vertelt de Britse classicus Edith Hall (1959) in een gesprek over de deugd-ethiek van Aristoteles.

Tekst loopt door onder afbeelding

Fotografie: Martin Dijkstra

Wat zou Aristoteles vinden van die roekeloosheid? Hall: ‘Hij zou zeggen dat roekeloos gedrag een ondeugd is, vooral wanneer andere mensen – je kinderen bijvoorbeeld – afhankelijk van je zijn. Maar een echte aristoteliaan weet dat roekeloosheid soms ook goed kan zijn. Die heeft mij in professioneel opzicht veel succes gebracht, omdat ik nooit bang was om te falen en altijd hoog heb ingezet.’

Op haar telefoonhoesje staat een foto van Aristoteles’ bekende buste. ‘Een cadeautje van mijn kinderen’, zegt Hall, die als professor Griekse literatuur verbonden is aan King’s College London. Is ze zelf een echte aristoteliaan? ‘Ik zie mezelf absoluut niet als een moreel geperfectioneerd persoon zoals Aristoteles die schetst. Maar ik geloof wel in zijn ethiek. Die kan je echt helpen je leven te verbeteren.’

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden