Home Kleuren bestaan niet

Kleuren bestaan niet

Door Hans Dooremalen op 26 maart 2013

08-2004 Filosofie magazine Lees het magazine

Volgens John Locke, deze maand driehonderd jaar gelden overleden, bestaan kleuren niet. Over hedendaagse filosofen die dat nog steeds niet kunnen geloven, en de Britse keuken van de empirie. ‘Waar komt kennis vandaan? Hierop antwoord ik, in één woord, uit ervaring.’

John Locke’s beroemdste filosofische werk – An essay Concerning Human Understanding – draait om één vraag: waar halen we onze kennis vandaan?

En hoewel het deze maand driehonderd jaar geleden is dat de Britse filosoof overleed, is zijn antwoord nog steeds actueel. Locke’s analyses zijn dermate verrassend, dat sommige delen van zijn theorie volstrekt tegen onze intuïtie ingaan. Wat te denken van zijn stelling dat er geen kleuren zijn? Inmiddels wetenschappelijk bevestigd, maar voor velen onacceptabel.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.