Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 12/2017

Hoe een geit in een museum ons leven kan veranderen

Claudia Galgau
Kunst & filosofie

‘Volgens Kierkegaard kan kunst ons helpen om betere keuzes te maken.’ Filosoof Antony Aumann vertelt waarom een geit in het midden van een museum ons leven kan veranderen.


Monogram, Robert Rauschenberg

'Ik woon nu een jaar in New York en schrijf een boek over kunst. Er is toch geen betere plek op de wereld om een boek over kunst te schrijven?’ zegt Antony Aumann, filosoof aan de Northern Michigan University. ‘Dat is waar ik Monogram van Robert Rauschenberg aantrof. Het is een kunstwerk dat zo oneerbiedig en belachelijk overkomt dat ik het fantastisch vind. Telkens zeg ik: we moeten terug naar het MoMA om naar die geit te kijken.’

Aumann is een week in Nederland om een lezing te geven naar aanleiding van de aanstaande verschijning van zijn boek over Kierkegaard en de waarde van kunst. Volgens hem is kunst belangrijk, omdat die ons bewust maakt van nieuwe keuzemogelijkheden en ons zo helpt om recht te doen aan onze vrijheid. Dat is precies wat het schilderij Monogram van Robert Rauschenberg ook doet. 
‘Het was een heel proces om Monogram te maken. In eerste instantie had Rauschenberg het aan de muur gehangen en de geit ervoor neergezet. Maar hij vond dat de geit het geheel dan op een vreemde manier domineerde. Vervolgens legde hij het schilderij plat op de grond en zette hij de geit erbovenop. Maar hij was nog steeds niet helemaal tevreden. Hij wilde dat het gekker zou aanvoelen. Dus deed hij een autoband om de geit heen.’

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden