Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 9/2021

‘Geloof draagt altijd de kans op ontsporing al in zich’

Ivana Ivkovic
filosoof

Religieus geweld neemt toe. In zijn nieuwe boek buigt Hans Achterhuis zich over de vraag waar het vandaan komt en hoe de moderne maatschappij ermee moet omgaan.

Beeld Merlijn Doomernik

Het religieuze geweld manifesteert zich in onze wereld op een manier die we een paar decennia geleden niet voor mogelijk hielden, constateert Hans Achterhuis. De voormalige Denker des Vaderlands en emeritus hoogleraar filosofie aan de Universiteit Twente schreef daar een boek over: Geloof in geweld, waarin hij onderzoekt op welke manier religies verbonden zijn met geweld en waarom ze kunnen ontsporen in vijanddenken en bloedvergieten.

‘Het gaat mij met name om fundamentalistische stromingen die hun eigen waarheid verabsoluteren en die bereid zijn om de wereld daarvoor in brand te zetten,’ zegt Achterhuis. Die fundamen­talistische stromingen lijken steeds talrijker te worden en beperken zich zeker niet tot organisaties zoals IS. Hij verwijst naar de christelijke evangelicals in de VS, waar de verbinding tussen geloof en geweld soms groteske vormen kan aannemen – Achterhuis vertelt over een machine­geweer dat op de markt is gebracht door een Amerikaanse wapen­fabrikant, versierd met een tekst uit een psalm. ‘De tekst prijst de Heer die de hand van de gelovige in de strijd leidt. Het wapen heet dan ook “de Kruisvaarder”.’ Zulke verwijzingen moeten toch serieus genomen worden, stelt Achterhuis; ze zijn meer dan holle retoriek.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden