Quote
“Er heerst een wijdverbreid gevoel van verlies, zo niet altijd van God, dan toch op zijn minst van betekenis”
Waarom protesteren politici tegen de bouw van een nieuwe moskee, maar behoren kerken tot het culturele erfgoed? En waarom vieren we in Nederland wel Sinterklaas, maar is het Suikerfeest geen internationale feestdag? Filosoof Charles Taylor vindt dat we culturele verschillen juist moeten erkennen en vieren.
In een van zijn latere werken Multiculturalism: Examining the Politics of Recognition bekritiseert hij de liberale democratie die zich volgens hem te veel bezig houdt met de universele gelijkheid tussen individuen. In plaats daarvan stelt Taylor een interculturele dialoog voor tussen vertegenwoordigers van verschillende culturele tradities waarbij elke vertegenwoordiger rekening houdt met de mogelijkheid van zijn eigen ongelijk.
Even tussendoor… Meer lezen over Charles Taylor en andere grote denkers? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:
Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Het moderne zelf
Het uitgangspunt van dit voorstel is de analyse van het moderne zelf, die Taylor geeft in zijn beroemdste werk Sources of the Self: The Making of the Modern Identity. Volgens Taylor stimuleert het liberalisme de ontplooiing van een individuele, authentieke identiteit zonder rekening te houden met de rol van de gemeenschap daarin. ‘Het ontdekken van mijn eigen identiteit zou niet moeten betekenen dat ik werk vanuit isolement, maar dat ik zowel openlijk als intern in dialoog ben met anderen,’ meent Taylor. Het liberalisme stelt weliswaar een neutrale staat voor waarin allerlei verschillende mensen en culturen samenleven, maar verzaakt een dialoog te creëren tussen die verschillen. Neutraliteit van de staat waarborgt namelijk het recht op een eigen identiteit, in plaats van het recht van erkenning van die identiteit door de overkoepelende gemeenschap. Kortom, volgens het liberalisme dient de gemeenschap slechts een instrumenteel doel, terwijl de sociale context volgens Taylor een voorwaarde is voor het ontwikkelen van een eigen identiteit. Taylor wordt vanwege deze kritiek op het liberalisme tot het communitarisme gerekend.
Relevante berichten
Charles Taylor: ‘Is dit alles wat er is?’
Je leven gaat goed. Maar toch, er ontbreekt iets. Een gesprek met filosoof Charles Taylor over het diepmenselijke verlangen naar spiritualiteit.
We kunnen niet anders dan modern zijn
Moderniteit is volgens Charles Taylor het gevolg van de geschiedenis. Maar betekent modern zijn niet juist dat we de geschiedenis achter ons laten?
Wees niet bang voor bevoogding
We hoeven niet bang te zijn voor politieke bevoogding, schrijft Simone van der Burg. Charles Taylor laat zien waarom.
De natuur praat weer terug
Volgens Charles Taylor scheidde het moderne zelf zich af van de buitenwereld. Er is een kink in dat proces gekomen, schrijft Thijs Lijster.