Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 7/2021

Excuses voor de slavernij

Mariska Jansen

Op 1 juli bood burgemeester Femke Halsema excuses aan voor het Amsterdamse slavernijverleden. Wordt het ook geen tijd voor excuses van de Nederlandse staat?

In de familieverhalen van de Surinaams-Nederlandse Linda Nooitmeer (46), bestuursvoorzitter van het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden (NiNsee), ging het vaak over de slavernij. Haar voorouders kozen na afschaffing van de slavernij de naam Nooitmeer. Een ander deel van de familie koos de naam Nimmermeer, omdat de burgerlijke stand de familie anders te groot vond worden.

Navrant is het verhaal over de familieleden op een plantage in het verre achterland. Toen de slavernij in 1863 werd afgeschaft, hoorden zij dit pas na maanden. Voor een enkeling van hen kwam het nieuws net te laat, die was aan de zware omstandigheden bezweken.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden