Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 12/2021

Een prikkelende introductie in Simone Weils denken over rechtvaardigheid

Koen Schouwenburg

Een vertaalde essaybundel vormt een mooie, prikkelende introductie tot het denken van filosoof Simone Weil. Deze strijdvaardige moralist maakte zich hard voor rechtvaardigheid, waarheid en schoonheid.

De auteurs met wie de Franse denker Albert Camus zich het meest verwant voelde, zo vertelde hij vlak nadat de Nobelprijs voor de Literatuur aan hem was toegekend, waren zijn goede vriend en dichter René Char en de filosoof Simone Weil (1909-1943). Camus heeft de jonggestorven Weil nooit ontmoet, maar zijn kennismaking met haar geschriften was van grote waarde; hij beschouwde Weil als een bondgenoot.

In zijn notitieboek kopieerde Camus grote delen van haar essay ‘De persoon en het heilige’, dat nu samen met de essays ‘Strijden wij voor rechtvaardigheid?’ en ‘Studie voor een verklaring van de verplichtingen tegenover de mens’ is verschenen in de bundel Waar strijden wij voor? Over de noodzaak van anders denken. Deze prikkelende essays vormen een mooie introductie tot het denken van een bijzondere filosoof.

Tijdens haar leven publiceerde Weil niet veel. Het leeuwendeel van haar oeuvre verscheen postuum.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden