Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 2/2020

Afrikaanse filosofie? Die bestaat niet

Alexandra van Ditmars
Interviewer & schrijver

De scherpe denker Paulin Hountondji verzet zich tegen het idee dat er zoiets bestaat als Afrikaanse filosofie. Ook ubuntu, populair in het Westen, is niet typisch Afrikaans.

De Beninese filosoof Paulin Hountondji (1942) vindt het maar koud in Nederland. Aan het begin van het gesprek excuseert hij zich; hij gaat nog even naar zijn kamer om een jasje en sjaal te pakken. Als hij de lobby van zijn Amsterdamse hotel weer binnenloopt, vertelt hij lachend over zijn eerste bezoek aan Nederland, in 1994. Hountondji was uitgenodigd door de Universiteit van Groningen om te spreken over zijn expertise: Afrikaanse filosofie. Maar hij had niet op sneeuw en kou gerekend. Tegen de tijd dat hij zijn hotel bereikte, waren zijn zomerschoenen doorweekt en liep hij soppend naar binnen, een spoor van water achterlatend.

Bij zijn tweede bezoek aan Nederland, in 1999, was hij beter voorbereid. Die keer ging hij naar het Paleis op de Dam, om de Prins Claus Prijs in ontvangst te nemen. Die wordt jaarlijks uitgereikt aan personen die hebben laten zien dat ze een bepaald thema progressief benaderen. ‘Ruimtes van vrijheid creëren’ was dat jaar het thema, en het was Hountondji op het lijf geschreven: al decennia bestrijdt hij stereotiepe beelden van Afrikanen en mengt hij zich actief in discussies over Afrika en Afrikaanse filosofie. Daarbij waarschuwt hij altijd voor tunnelvisie, en benadrukt hij dat het belangrijk is vrij te kunnen denken.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden