Home Weekendlijstje: wonen

Weekendlijstje: wonen

Betaalbaar wonen is tegenwoordig verre van vanzelfsprekend. We verkeren in een wooncrisis. Wat betekent het nu precies om ergens te wonen? En wat voor verschillende vormen van wonen zijn er? Een weekendlijstje met vier denkers over wonen.

Door Robin Abbing op 17 september 2021

Weekendlijstje: wonen

Betaalbaar wonen is tegenwoordig verre van vanzelfsprekend. We verkeren in een wooncrisis. Wat betekent het nu precies om ergens te wonen? En wat voor verschillende vormen van wonen zijn er? Een weekendlijstje met vier denkers over wonen.

Dit artikel krijgt u van ons cadeau

Wilt u onbeperkt toegang tot de artikelen op Filosofie.nl? U bent al abonnee vanaf €4,99 per maand. Sluit hier een abonnement af en u heeft direct toegang.

Vlucht uit de samenleving

Wie denkt aan een vinexwijk, zal niet snel een groot imitatiekasteel voor zich zien. Toch is dat wel wat je aantreft in de woonwijk Haverleij in Den Bosch. Journalist Nele Goutier bezocht dit kasteel en vroeg zich af wat de bewoners drijft zich in dit moderne kasteel te vestigen. Is het een vlucht uit de moderne samenleving? Een verlangen naar een ‘authentiek leven’? In gesprek met de bewoners en aan de hand van filosofen Lieven de Cauter en Jean-Jacques Rousseau probeert Goutier deze unieke gemeenschap te duiden.

De weemoed van verhuizen

Filosoof Pieter Hoexum beschrijft hoe hij op het punt staat te verhuizen van de plek waar hij twintig jaar heeft gewoond. Dat valt hem zwaarder dan verwacht, want zonder dat hij er erg in had was de band met zijn woonplaats rijker en inniger geworden dan een puur functionele relatie. Aan de hand van het werk van de Franse essayist Georges Perec overdenkt hij de dubbelzinnigheid van verhuizen: vertrekken tegenover aankomen, het weemoedige tegenover het rooskleurige.

Leven als een beest

Volgens de Britse filosoof Charles Foster is het tegennatuurlijk dat de mens zich tegenwoordig het grootste deel van de tijd in de stad begeeft. ‘Niemand woont echt graag in een stad,’ stelt hij. In zijn boek Leven als een beest (2017) pleit hij voor een herwaardering van de natuur als leefomgeving voor de mens. Dat is niet alleen ‘fysiologisch en mentaal gezonder’, het brengt ons ook dichter bij een oplossing voor de huidige ecologische crisis.

Thuisvoelen

Filosoof Leon Heuts benadert wonen aan de hand van de Griekse term ‘oikos’. Dit staat voor ‘huis’, ‘familie’ of ‘huishouden’ en is terug te vinden in het woord ‘economie’. Het klassieke gebruik van de term duidt veel meer op iets privés, in tegenstelling tot de collectieve connotatie van economie. Volgens Heuts heeft wonen veel meer met ‘eigenheid’ te maken: het hebben van een ‘thuis’, waarin je betekenis geeft aan je leven.