Home Weekendlijstje: wonen

Weekendlijstje: wonen

Door Robin Abbing op 17 september 2021

Weekendlijstje: wonen

Dit artikel krijgt u van ons cadeau

Wilt u onbeperkt toegang tot de artikelen op Filosofie.nl? U bent al abonnee vanaf €4,99 per maand. Sluit hier een abonnement af en u heeft direct toegang.

Betaalbaar wonen is tegenwoordig verre van vanzelfsprekend. We verkeren in een wooncrisis. Wat betekent het nu precies om ergens te wonen? En wat voor verschillende vormen van wonen zijn er? Een weekendlijstje met vijf denkers over wonen.

Vlucht uit de samenleving

Wie denkt aan een vinexwijk, zal niet snel een groot imitatiekasteel voor zich zien. Toch is dat wel wat je aantreft in de woonwijk Haverleij in Den Bosch. Journalist Nele Goutier bezocht dit kasteel en vroeg zich af wat de bewoners drijft zich in dit moderne kasteel te vestigen. Is het een vlucht uit de moderne samenleving? Een verlangen naar een ‘authentiek leven’? In gesprek met de bewoners en aan de hand van filosofen Lieven de Cauter en Jean-Jacques Rousseau probeert Goutier deze unieke gemeenschap te duiden.

Lees hier de reportage over de Haverleij.

De weemoed van verhuizen

Filosoof Pieter Hoexum beschrijft hoe hij op het punt staat te verhuizen van de plek waar hij twintig jaar heeft gewoond. Dat valt hem zwaarder dan verwacht, want zonder dat hij er erg in had was de band met zijn woonplaats rijker en inniger geworden dan een puur functionele relatie. Aan de hand van het werk van de Franse essayist Georges Perec overdenkt hij de dubbelzinnigheid van verhuizen: vertrekken tegenover aankomen, het weemoedige tegenover het rooskleurige.

Lees hier het essay van Pieter Hoexum over verhuizen.

Leven als een beest

Volgens de Britse filosoof Charles Foster is het tegennatuurlijk dat de mens zich tegenwoordig het grootste deel van de tijd in de stad begeeft. ‘Niemand woont echt graag in een stad,’ stelt hij. In zijn boek Leven als een beest (2017) pleit hij voor een herwaardering van de natuur als leefomgeving voor de mens. Dat is niet alleen ‘fysiologisch en mentaal gezonder’, het brengt ons ook dichter bij een oplossing voor de huidige ecologische crisis.

Lees hier het interview met Charles Foster.

Wonen als politieke daad

Het delen van fietsen, auto’s en tuinen is inmiddels zo goed als ingeburgerd in de huidige deeleconomie. De stad zelf als ‘gemeengoed’ is echter nog een politiek twistpunt. In ‘Wijsgerig Perspectief’ verdiept stadssocioloog Louis Volont zich in de mogelijkheid van wonen als gemeenschapspraktijk. Is collectief wonen een politieke daad? En wat voor implicaties zou die hebben?

Lees hier het artikel van Louis Volont.

Thuisvoelen

Filosoof Leon Heuts benadert wonen aan de hand van de Griekse term ‘oikos’. Dit staat voor ‘huis’, ‘familie’ of ‘huishouden’ en is terug te vinden in het woord ‘economie’. Het klassieke gebruik van de term duidt veel meer op iets privés, in tegenstelling tot de collectieve connotatie van economie. Volgens Heuts heeft wonen veel meer met ‘eigenheid’ te maken: het hebben van een ‘thuis’, waarin je betekenis geeft aan je leven.

Lees hier het artikel van Leon Heuts over wonen.

Relevante berichten

Weekendlijstje Spijt
Weekendlijstje Spijt

Weekendlijstje Spijt

Bij zijn bezoek aan Congo op 8 juni betuigde de Belgische koning Filip spijt voor de Belgische wandaden tijdens de koloniale overheersing. Hoewel officiële excuses ontbraken, werd deze spijtbetuiging geprezen als een stap in de goede richting. Maar kun je wel excuses maken voor iets wat je zelf niet gedaan hebt? Wat betekent spijt hebben eigenlijk en waar dient het voor? In dit weekendlijstje vindt u vijf artikelen over spijt.

Lees meer
Kunstmatige intelligentie
Kunstmatige intelligentie
Bewustzijn

Een zelfbewuste computer is onze favoriete nachtmerrie

Een softwareontwikkelaar van Google veroorzaakte een media-storm door te stellen dat zijn werkgever gebruikmaakt van een zelfbewuste chatbot. Maar is dat wel mogelijk? En wat betekent het dat we computers ontwikkelen die ons kunnen doen geloven dat ze bewust zijn?

Lees meer
Woede
Woede

Weekendlijstje: Woede

Een groep woedende boeren trok afgelopen week naar het huis van minister Van der Wal om hun onvrede te uiten over de nieuwe stikstofmaatregelen van het kabinet. Hoewel er in de maatschappij begrip lijkt te bestaan voor de boosheid bij boeren, klinkt er ook kritiek op de manier waarop zij deze boosheid uiten. Wat is woede, hoe gaan er mee om en kunnen we het positief inzetten? Daarover meer in dit weekendlijstje.  

Lees meer
Verbeelding
Verbeelding

Weekendlijstje verbeelding

Kinderen fantaseren de wonderlijkste verhalen bij elkaar. Als volwassenen raken we die kinderlijke fantasie vaak een beetje uit kwijt. Zonde, want we kunnen veel leren van onze eigen verbeelding. Dit weekend een lijstje over fantasie en verbeelding.

Lees meer