Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 6/2019

Niet je land, maar je huis is je ‘thuis’

Leon Heuts
Voormalig hoofdredacteur Filosofie Magazine

‘Wonen’ is veel meer dan het verblijven in een aangename schuilplaats. Een huis zit vol verwijzingen die betekenis geven aan het leven. De ‘oikos’ of ‘het eigene’ is dus iets privés, niet iets collectiefs als ‘volk’ of ‘vaderland’, zoals Thierry Baudet suggereert.


Beeld: Maus Bullhorst

Mijn moeder maakte als negenjarig, Duits meisje mee hoe Engelse en Amerikaanse bommenwerpers de stad waarin ze woonde volledig verwoestten. De spaarzame keren dat ze erover vertelt, is de panische angst nog heel goed voelbaar. De schuilkelder schudde door de kracht van de bommen heen en weer, de muren scheurden en de ruimte vulde zich met stof en vuil. De mensen waren dicht op elkaar gepakt; kinderen en volwassenen huilden en schreeuwden. Boven hen wierpen de Halifax Mk III’s en de B-24’s (bijgenaamd de ‘Liberators’) tonnen aan bommen af, die de stad veranderden in een inferno.

We krijgen allemaal wel eens de vraag wat we meenemen als ons huis in brand zou staan. Bijna iedereen die zijn eigen levensverhaal koestert, antwoordt ‘het fotoalbum’, of een snuisterij met een bijzondere betekenis – en niet de nieuwe televisie met oledscherm. Als een huis afbrandt, met de gehele inboedel, gaat er meer verloren dan een onderkomen. Een leven gaat in vlammen op – zo voelen we dat. Toch kunnen we altijd weer opnieuw beginnen, vaak gesteund door een gemeenschap. Bij mijn moeder was alles wat die gemeenschap draagt, een hele stad, tot as en rommel gereduceerd.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden