Home Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

S10 staat dit weekend in de finale van het Eurovisie Songfestival. Tijdens een interview bij Matthijs gaat door vertelt ze dat ze zichzelf toestemming heeft gegeven om haar dromen na te jagen en dit avontuur aan te gaan. Het resultaat: meer zelfinzicht en een bijzondere prestatie. Dit weekend een lijstje over durven beginnen, presteren, en jezelf leren kennen.

Door Jules van Beurden op 13 mei 2022

Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

S10 staat dit weekend in de finale van het Eurovisie Songfestival. Tijdens een interview bij Matthijs gaat door vertelt ze dat ze zichzelf toestemming heeft gegeven om haar dromen na te jagen en dit avontuur aan te gaan. Het resultaat: meer zelfinzicht en een bijzondere prestatie. Dit weekend een lijstje over durven beginnen, presteren, en jezelf leren kennen.

Dit artikel krijgt u van ons cadeau

Wilt u onbeperkt toegang tot de artikelen op Filosofie.nl? U bent al abonnee vanaf €4,99 per maand. Sluit hier een abonnement af en u heeft direct toegang.

Het avontuur van het beginnen

‘Een begin is een intens ogenblik’: het is even veelbelovend als intimiderend. Filosoof Bas Nabers pleit voor meer geduld en aandacht bij het beginnen. Onze door productiviteit geobsedeerde samenleving laat geen ruimte over voor rust en bezinning. Volgens Nabers moeten we alerter zijn op de mogelijkheden die de wereld ons aanreikt, want zegt hij: ‘ook een begin schuilt soms in een klein hoekje.’ We ervaren de belofte, spanning en kracht van een nieuw begin enkel als we kalm zijn en blijven opletten.
Lees hier Bas Nabers over het avontuur van het beginnen

Groots zelfinzicht

Volgens de Duitse filosoof Peter Bieri is zelfinzicht nauw verbonden aan vrijheid. Een radicale koerswijziging heeft volgens hem weinig met vrijheid van doen. In de nacht vertrekken om een nieuw leven te beginnen, zoals in zijn roman ‘Nachttrein naar Lissabon’ gebeurd, is geen vrijheid. Vrij zijn betekent voor Bieri het verkennen van onontdekte emoties en herinneringen. Met een groter zelfinzicht creëer je innerlijke vrijheid. Bieri drukt zijn lezer op het hart: ‘Bekommer je om je dagdromen en wensen, die je altijd al had. Zo vergroot je je innerlijke territorium. Vraag je af wie je bent, wat je wilt, of dit het leven is dat je had willen leiden of dat er delen in jou zijn die je tot nu toe niet geleefd hebt.’
Lees hier hoe volgens Peter Bieri zelfinzicht en vrijheid met elkaar verbonden zijn.

Prestatiedruk

Als student deed hoofdredacteur Coen Simon mee aan triatlons. De kilometers in het water, op de fiets en met de hardloopschoenen aan bereidde hij voor door eindeloos te trainen en slim te eten. Toch schopte hij het nooit tot de professionele topsport. Zijn inspanningen lieten hem zien dat niet succes maar toewijding plezier brengt bij het presteren. Dat staat haaks op de insteek van onze prestatiemaatschappij, die prestaties vooral meet aan de hand van hun succes. We zijn constant bezig met onze prestaties maar bezwijken bijna onder de druk. Simon: ‘Waarom liken we alles maar is de lofrede in onbruik geraakt?’
Coen Simon buigt zich over prestatiedruk.

Perfect imperfect

Doet de perfectionist aan zelfdestructie of werkt hij juist aan zijn zelfontplooiing? Redacteur Alexandra van Ditmars verkent het perfectionisme, een karaktereigenschap die een grote rol speelt in haar eigen leven. Volgens de Amerikaanse hoogleraar Brené Brown zouden we gelukkiger zijn als we onze imperfecties leren omarmen. Onze angst voor het maken van fouten werkt verlammend: perfectionisme leidt tot stress en depressie. De deugdethiek van Aristoteles geeft juist een positieve invulling aan het perfectionisme: het is een actieve gerichtheid op zelfontwikkeling. Welke definitie je ook hanteert: zelfontwikkeling is goed zolang je je beseft dat volmaaktheid niet kan.
Lees hier Alexandra van Ditmars over het perfectionisme.

Uitblinken

Net een beetje beter zijn dan de rest vergt inspanning en uithoudingsvermogen. Maar wat betekent presteren? Vier uitblinkers leggen uit hoe zij het verschil maken tussen goed en beter. Voor kickbokser Ruby Mesu is presteren pure noodzaak: het is zelfbescherming. Concertpianiste Daria van den Bercken merkt het verschil in de voorbereiding: die moet grondig zijn en lang duren. Chef-kok Benny Blisto streeft ernaar om onder grote werkdruk zijn gasten tevreden te stellen. Kunstenares Raquel van Haver krijgt een kick als zij iets nieuws uitprobeert dat werkt. Uitblinken doet iedereen anders, maar het presteren is voor allen even zwaar.
Lees hier over de prestaties van deze vier uitblinkers.