Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 6/2020

Perfect is goed genoeg

Alexandra van Ditmars
Interviewer & schrijver

Een succesvolle carrière, een boeiend sociaal leven en een aantrekkelijk uiterlijk. Wie perfectie wil moet hard werken. Of kun je ook perfect zijn zonder alles goed te doen?

Het was eigenlijk de bedoeling dat ik dit artikel twee jaar geleden al had geschreven. Maar ik bleef het voor me uit schuiven, omdat ik bang was dat het niet goed genoeg zou worden. Dat lijkt een slechte grap in een stuk over perfectionisme, maar het is helaas echt waar. Ik bleef nieuwe opzetjes maken, meer over perfectionisme lezen, afleiding zoeken in ander werk dat ook gedaan moest worden.

‘Uitstelgedrag is typerend voor perfectionisten, weet je dat?’ zei een bevriende psycholoog tegen me. ‘Zolang je ergens niet aan begint, kan het in je hoofd perfect blijven – dat fantastische boek dat je ooit gaat schrijven, of dat prachtige kunstwerk dat je ooit gaat maken. En als je dan uiteindelijk toch – veel te laat – begint, omdat je een deadline hebt, heb je meteen een excuus als het minder perfect uitpakt dan in jouw hoofd: je had te weinig tijd.’ Op die manier kan perfectionisme zelfdestructie in optima forma zijn, een verlammende gewoonte die je belemmert om te doen wat je werkelijk wil doen, uit angst dat je tegenvalt.
 

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden