Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 12/2021

Wat woke betekent

Bas Belleman

U bedoelde het zo goed, en toch trapt u op woke tenen. Het zou al helpen als u weet wat ‘woke’ betekent. Filosoof, dichter en vertaler Bas Belleman wil met een verklarende woordenlijst het vuur niet verder opstoken. ‘Woke is een instrument om te denken.’

Beeld Nanne Meulendijks

Dit stuk slaat geen alarm. Echt niet. Het is niet voor of tegen woke. Het stelt alleen de vraag waarom er zo snel brand uitbreekt zodra, in een of andere discussie, een woke opvatting opduikt.

Voor wie het niet weet: woke heeft zijn wortels in de burgerrechtenbeweging van de Verenigde Staten en betekent ongeveer ‘ontwaakt’, ‘zich bewust van misstanden’. Of wordt gebruikt als zelfstandig naamwoord: de beweging van mensen die woke zijn. Woke domineert inmiddels ook debatten over gender, identiteit, academische vrijheid, politiek en sociaal verkeer.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden