Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 7/2021

Wat transparantie niet laat zien

Ellen Mangnus

Hoe meer informatie we hebben over ons eten, hoe meer we het vertrouwen. Maar die transparantie toont volgens Ellen Mangnus een vertekende werkelijkheid. Deel 1 van een serie over voedsel.

Vroeger kenden we de boer en de bakker, nu hebben we vaak geen idee waar en hoe wat op ons bord ligt geplukt of gefokt is. Dat druist in tegen ons instinct. Ons oerbrein wordt namelijk het liefst gevoed met iets bekends, want zo is de kans dat we overleven het grootst. Hoe kunnen we weten of de boontjes uit Kenia niet in vervuilde grond geteeld zijn als we de boeren niet kennen?

Het antwoord daarop is informatie – bijvoorbeeld over de leefruimte van het varken, gegevens over de temperatuur in de slagerij of over de CO2 die uitgestoten is bij het transport. Op sommige pakken koffie kunnen we zelfs iets lezen over de boer die de bonen teelde. En op elke pot jam vinden we data over het suikergehalte en de toevoegingen. We hopen dat al die data en streepjescodes de persoonlijke relaties, waarop ons vertrouwen in voedsel voorheen berustte, kunnen vervangen.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden