Home Auteurs Ellen Mangnus

Artikelen geschreven door Ellen Mangnus

De werkelijke prijs van ons voedsel berekenen klinkt mooi, maar we schieten er niets mee op
De werkelijke prijs van ons voedsel berekenen klinkt mooi, maar we schieten er niets mee op
Voor leden

De werkelijke prijs van ons voedsel berekenen klinkt mooi, maar we schieten er niets mee op

De werkelijke prijs van voedsel berekenen zou de productie en consumptie ervan duurzamer maken. Maar kun je de waarde van de natuur wel uitdrukken in euro’s? Het laatste deel van een serie over voedsel. De manier waarop we voedsel produceren en consumeren is niet duurzaam. We schaden het milieu ermee… Read More

Lees meer
De illusie van de goede consument
De illusie van de goede consument
Voor leden

De illusie van de goede consument

Wereldwinkels verkochten niet alleen eerlijke producten, maar ook een politiek verhaal. Totdat de consument daar geen zin meer in had. Het vierde deel van een serie over voedsel. Nee tegen Bietsuiker, Koop Rietsuiker’, ‘Hulp én Handel’ – dat stond er op de span­doeken waarmee de activisten vanaf het Malieveld richting… Read More

Lees meer
Seculiere spijswetten
Seculiere spijswetten
Voor leden

Seculiere spijswetten

Van koosjer tot halal: de meeste religies kennen spijswetten. Ook in het geseculariseerde Westen zoeken mensen naar een waardensysteem over hun eten. Deel 3 van een serie over voedsel. Spijswetten zijn van alle tijden. Elk religieus of spiritueel verbond helpt mensen de wereld te ordenen in een goed en een… Read More

Lees meer
Wel fair niet eerlijk
Wel fair niet eerlijk
Voor leden

Wel fair niet eerlijk

Ondanks pogingen om de chocoladeketen eerlijker te maken, blijven op cacaoplantages misstanden de norm. Misschien betekent eerlijk niet overal hetzelfde? Deel 2 van een serie over voedsel. De documentaire Slavery: A Global Investigation (2000) schudde de wereld wakker. Filmmakers Kate Blewett en Brian Woods nemen daarin de kijker mee naar… Read More

Lees meer
Wat transparantie niet laat zien
Wat transparantie niet laat zien
Eten
Voor leden

Wat transparantie niet laat zien

Hoe meer informatie we hebben over ons eten, hoe meer we het vertrouwen. Maar die transparantie toont volgens Ellen Mangnus een vertekende werkelijkheid. Deel 1 van een serie over voedsel. Vroeger kenden we de boer en de bakker, nu hebben we vaak geen idee waar en hoe wat op ons… Read More

Lees meer