Artikelen geschreven door Ellen Mangnus
De werkelijke prijs van ons voedsel berekenen klinkt mooi, maar we schieten er niets mee op
De werkelijke prijs van voedsel berekenen zou de productie en consumptie ervan duurzamer maken. Maar kun je de waarde van de natuur wel uitdrukken in euro’s? Het laatste deel van een serie over voedsel. De manier waarop we voedsel produceren en consumeren is niet duurzaam. We schaden het milieu ermee… Read More
De illusie van de goede consument
Wereldwinkels verkochten niet alleen eerlijke producten, maar ook een politiek verhaal. Totdat de consument daar geen zin meer in had. Het vierde deel van een serie over voedsel. Nee tegen Bietsuiker, Koop Rietsuiker’, ‘Hulp én Handel’ – dat stond er op de spandoeken waarmee de activisten vanaf het Malieveld richting… Read More
Seculiere spijswetten
Van koosjer tot halal: de meeste religies kennen spijswetten. Ook in het geseculariseerde Westen zoeken mensen naar een waardensysteem over hun eten. Deel 3 van een serie over voedsel. Spijswetten zijn van alle tijden. Elk religieus of spiritueel verbond helpt mensen de wereld te ordenen in een goed en een… Read More
Wel fair niet eerlijk
Ondanks pogingen om de chocoladeketen eerlijker te maken, blijven op cacaoplantages misstanden de norm. Misschien betekent eerlijk niet overal hetzelfde? Deel 2 van een serie over voedsel. De documentaire Slavery: A Global Investigation (2000) schudde de wereld wakker. Filmmakers Kate Blewett en Brian Woods nemen daarin de kijker mee naar… Read More
Wat transparantie niet laat zien
Hoe meer informatie we hebben over ons eten, hoe meer we het vertrouwen. Maar die transparantie toont volgens Ellen Mangnus een vertekende werkelijkheid. Deel 1 van een serie over voedsel. Vroeger kenden we de boer en de bakker, nu hebben we vaak geen idee waar en hoe wat op ons… Read More