Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 2/2021

Wat het lichaam weet

Jannah Loontjens
Essayist

De film Fame toont hoe dansers, acteurs en musici eindeloos moeten repeteren. Zodat ze op het podium hun lichaam vrij baan kunnen geven.

Ik was een jaar of tien toen ik de film Fame (1980) op tv zag. Rond diezelfde tijd volgde ik ook de gelijknamige televisieserie. Fame gaat over een groep studenten aan een New Yorkse academie voor podiumkunsten, waar zowel muziek, dans als theater op hoog niveau wordt onderwezen. Ik was vooral geïnteresseerd in Coco en Leroy, twee coole Afro-Amerikaanse tieners, die waanzinnig goed konden dansen en zingen. In die tijd deed ik zelf ook nogal serieus aan ballet, draaide pirouettes op spitzen en gleed moeiteloos in de spagaat. Mijn balletjuf moedigde me aan naar de dansvakschool te gaan. Toen ik hier uiteindelijk niet voor koos, stopte ik meteen met alle balletlessen. Als je echt goed wilde worden, moest je eindeloos trainen, wist ik, en dat had ik er niet voor over.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden