Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

FM nr. 8/2010

Was Arendt zelf het kwaad?

Sebastien Valkenberg

Hannah Arendt was op z’n best een crypto-antisemiet, betoogt de Amerikaanse historicus Bernard Wasserstein. Twee filosofen geven hem weerwoord.

Wie op 3 december 2008 aanwezig was bij de Hannah Arendt-lezing, had zomaar kunnen denken dat hij in een tijdmachine was gestapt en in 1963 was beland. In dat jaar verscheen Arendts Eichmann in Jeruzalem, met daarin de these over de banaliteit van het kwaad, die aanleiding zou geven tot menige controverse. Een vergelijkbare uitwerking had Hannah Arendt bijna vijftig jaar na dato, toen de Amerikaanse historicus Bernard Wasserstein in Nijmegen de naar de filosofe vernoemde lezing mocht uitspreken.
Voor wie zijn bezwaren nog eens wil nalezen, is er nu Hannah Arendt en de geschiedschrijving, een boekje dat zich het best laat lezen als een schandaalkroniek. Eerst staat de lezing van Wasserstein afgedrukt, waarna de filosofen Dirk De Schutter en Remi Peeters een uitvoerige reactie geven. Of liever gezegd: een rehabilitatie. Want het betoog van Wasserstein heeft de nalatenschap van Arendt flink beschadigd.

Pijnlijke onwetendheid, verwijt hij haar, evenals provocaties. Als Arendt geen antisemiet was, dan tenminste een crypto-antisemiet. Deze diskwalificaties zijn maar het topje van de ijsberg; Wassersteins opsomming is veel langer. In de kern komt zijn kritiek erop neer dat Arendts kwaliteiten als historica bijzonder twijfelachtig zijn, en haar boeken onevenwichtig.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden