Home Trudy Dehue: ‘We zijn in de greep van een gezondsheidspolitiek’

Trudy Dehue: ‘We zijn in de greep van een gezondsheidspolitiek’

Door Jeroen Hopster op 24 september 2014

10-2014 Filosofie magazine Lees het magazine

We worden geacht om op eigen kracht en kosten aan onze gezondheid te werken, constateert Trudy Dehue. Volgens de filosoof leidt dat tot angst en ondermijnt het de solidariteit.

Healthies zijn in opkomst, de techniek is hun vriend. Wie slimmer, fitter, gezonder – kortom, beter – wil worden, heeft alle mogelijkheid het lot in eigen hand te nemen. Met polsbandjes houd je je hartslag bij, apps gaan na of je voldoende calorieën verbrandt en de sleep-tracker meet de kwaliteit van je nachtrust. Smartphones lenen zich niet alleen als persoonlijke trainer, maar ook als diagnosticerend arts: er zijn apps met richtlijnen voor een gezonde zwangerschap en met zelftesten voor ADHD. Steeds talrijker zijn de healthies die er gebruik van maken. Gezondheid is een lifestyle geworden. 

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.