Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 10/2014

Trudy Dehue: ‘We zijn in de greep van een gezondsheidspolitiek’

Jeroen Hopster
Journalist, essayist en docent

We worden geacht om op eigen kracht en kosten aan onze gezondheid te werken, constateert Trudy Dehue. Volgens de filosoof leidt dat tot angst en ondermijnt het de solidariteit.

Healthies zijn in opkomst, de techniek is hun vriend. Wie slimmer, fitter, gezonder – kortom, beter – wil worden, heeft alle mogelijkheid het lot in eigen hand te nemen. Met polsbandjes houd je je hartslag bij, apps gaan na of je voldoende calorieën verbrandt en de sleep-tracker meet de kwaliteit van je nachtrust. Smartphones lenen zich niet alleen als persoonlijke trainer, maar ook als diagnosticerend arts: er zijn apps met richtlijnen voor een gezonde zwangerschap en met zelftesten voor ADHD. Steeds talrijker zijn de healthies die er gebruik van maken. Gezondheid is een lifestyle geworden. 

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden