Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement

Sophie Oluwole

Sophie Oluwole

Geboren

1935

Overleden

23 december 2018 Lagos

Hoofdwerken

Womanhood in Yoruba Traditional Thought, Witchcraft, reincarnation and the God-Head

Opleiding

Filosofie

“Koloniale educatie heeft Afrikaanse traditionele denkprincipes vervangen door het westerse moderne denken.”

Deze Nigeriaanse filosofe en kritisch traditionaliste onderzocht Afrikaanse orale literaire tradities op hun filosofische betekenis. Haar filosofische carrière begon met de studie van westerse meta-ethiek, maar na het behalen van haar doctorstitel besloot ze zich verder te ontwikkelen in de Afrikaanse filosofie. Sophie Oluwole maakt zich sterk voor een authentieke Afrikaanse filosofie. Ze is voorstander van het voortzetten van traditionele Afrikaanse denkwijzen. Hiermee gaat ze recht tegen een aantal vooraanstaande filosofen in.

In haar werk geeft Oluwole zowel de inhoud van de Afrikaanse filosofie weer als de verhouding ervan tot de westerse filosofische traditie. Afrikaanse filosofie bestaat wanneer men erkent dat zij een ander doel heeft dan de westerse filosofie, die zich richt op rationaliteit en objectiviteit. Afrikaanse filosofie beoogt ruimte te geven aan irrationalteit en emotie, zoals die te vinden is in de orale en literaire Afrikaanse cultuur.

Vrouwelijke denkers

Waarom lezen we zo weinig over vrouwelijke filosofen? Wij vonden het tijd voor verandering, want ook op filosofie.nl waren de vrouwelijke denkers niet zichtbaar genoeg. Daarom in dit dossier: inleidingen tot de belangrijkste vrouwen uit de...

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.