Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 3/2019

Socratesbeker 2018: Kom maar op met die gifbeker!

Maurice van Turnhout

De Socratesbeker wordt elk jaar uitgereikt aan ‘het meest urgente, oorspronkelijke en prikkelende Nederlandstalige filosofieboek’. Welke van de vijf genomineerden is de naam van Socrates dit jaar het meest waardig?

In 399 v.Chr. werd Athene eindelijk bevrijd van die vervelende filosoof Socrates met zijn pesterige vragen. Jarenlang had Socrates zich als parrhesiast (‘vrijmoedig spreker’) onmogelijk gemaakt bij de elites. Geen spaan liet hij heel van hun bestuurlijke consensus. Een jury van gezworenen had nu geoordeeld. Socrates moest zijn scherpe tong met de dood bekopen. Wijze van executie: de gifbeker.

Niemand zal de ironie ontgaan van een wisselbeker die is vernoemd naar Socrates. Sinds 2002 wordt deze prijs jaarlijks uitgereikt door de Stichting Maand van de Filosofie, aan filosofen die – net als Socrates – grenzen durven te verkennen. Vorig jaar won Kees Vuyk met Oude en nieuwe ongelijkheid. Eerdere winnaars waren onder anderen Hans Achterhuis (tweemaal), Frank Ankersmit, Wouter Kusters, René ten Bos en Marjan Slob.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden