Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 12/2018

Postuum interview Foucault: ‘Dit meldpunt kadert de verwarde mens in’

Ruben Endendijk

Er komt een landelijk telefoonnummer voor klachten over verwarde personen. Michel Foucault, filosoof van de waanzin, vindt dat een verontrustende ontwikkeling.

Tekst loopt door onder afbeelding

Illustratie: Berend Vonk

Wat vindt u ervan dat burgers verward gedrag straks makkelijker kunnen melden?
‘In de eerste plaats vind ik een dergelijk meldpunt een kras voorbeeld van de neiging van de staat om individueel menselijk gedrag te classificeren, te criminaliseren en te pathologiseren. Wat mij daarbij nog meer zorgen baart is dat de overheid haar burgers actief inzet om verward gedrag te signaleren en te melden. Het is niet enkel de staat die bepaalt wie verward is of niet – nee, zijn burgers worden, om het gekscherend te zeggen, gebruikt als mobiele panoptica. Het is precies deze dimensie van een controlerende en disciplinerende staat die in mijn oeuvre centraal staat. Nieuw voor mij is dat burgers steeds vaker actief worden ingeschakeld binnen deze controlerende mechanismen. Denk bijvoorbeeld ook aan een fenomeen als de buurtwacht.’

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden