Filosofie met Mayonaise!
Is de wereld een droom? Bestaan jij en ik wel als aparte individuen? Zulke vragen proberen filosoof Paul Smit en radio-dj Patrick Kicken in deze podcast te beantwoorden. Actualiteiten als de anderhalvemetersamenleving en moderne slavernij komen aan bod, en ook tijdloze onderwerpen als verbeelding en monogamie. Serieuze filosofische vraagstukken, maar altijd met een knipoog.
Luister Filosofie met Mayonaise op Spotify of Apple Podcast
Simone Weil over religie en politiek
‘Als wij God liefhebben, overwegende dat hij niet bestaat, dan zal hij zijn bestaan openbaren.’ Zo kijkt Simone Weil (1909-1943) naar de plek van God, religie en het ik in de moderne tijd. Hoe verbond zij de socialistische arbeidersbeweging en het christendom? In deze podcast van het Centre Erasme neemt professor Marc de Kesel u mee in het denken van Weil, en laat hij zien hoe deze Franse filosoof haar ideeën in praktijk bracht.
Luister de Podcast Filosofie over Simone Weil op Spotify of Apple Podcast
Beschaving: De nabeschouwing
De samenleving kwam in 2020 piepend en krakend tot stilstand door het coronavirus. Was dit de noodrem die we nodig hadden? In deze podcast van de Volkskrant beschouwt filosoof en cabaretier Tim Fransen de crisis. Hij gaat hierbij in op prangende vragen van luisteraars. Zijn filosofische blik is helder en troostend. En gelukkig valt er ook nog wat te lachen.
Luister Beschaving. De nabeschouwing op Spotify of Apple Podcast
Even tussendoor… Meer lezen over filosofie? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:
Meld u aan voor onze nieuwsbrief
In gesprek met een filosoof
In deze podcastserie gaat radiomaker Bart Geeraedts elke aflevering in gesprek met een bekende filosoof. Zo denkt hij met Jannah Loontjens na over onze verhouding tot concepten als vrijheid en liefde, onderzoekt hij samen met Michel Dijkstra de filosofie van zenmeester Dogen en spreekt hij met Ype de Boer over wat het betekent om mens te zijn.
Luister de ISVW Podcast op Spotify of Apple Podcast
Scruton over de menselijke natuur
Wie naar muziek luistert, hoort meer dan tonale vibraties. Luisteraars beschrijven muziek als rouwend, vluchtend, hoopvol of mooi. In deze aflevering van de Engelstalige podcast Philosophy Bites gaat filosoof Roger Scruton (1944-2020) in gesprek met Nigel Warburton. Hij legt uit dat de wetenschappelijke blik onze menselijke ervaring tekort doet. Mensen zijn meer dan biologie. Hoe kunnen we de menselijke natuur begrijpen buiten wetenschappelijke termen?
Luister Philosophy Bites op Spotify of Apple Podcast