Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

FM nr. 10/2019

Moreel dilemma: Mag je vrouwen voortrekken?

Jeroen Hopster
Journalist, essayist en docent

Sommige gewilde beroepen worden vooral door mannen uitgeoefend. Mogen werkgevers ‘positief discrimineren’ om die scheefgroei te verminderen?

Ben je een man, wetenschapper, en geïnteresseerd in een baan aan de Technische Universiteit Eindhoven (TUE)? Dan ben je momenteel aan het verkeerde adres: tot eind dit jaar staan vacatures voor wetenschappelijk personeel aan de TUE slechts open voor vrouwen. Die maatregel heeft de universiteit ingeroepen vanwege de scheve genderbalans. Aan Nederlandse universiteiten schommelt het percentage vrouwelijke hoogleraren tussen 10 en 30, en de TUE bungelt onderaan.

Een algemeen aanvaard principe bij het opstellen van vacatures is het principe van gelijke kansen. In beginsel verdient elk individu een gelijke kans, en moet de sollicitatie op zijn merites worden beoordeeld. Oftewel: op basis van geschiktheid, en niet op basis van geslacht, huidskleur, afkomst, of seksuele voorkeur. Zulke kenmerken zijn niet relevant voor het uitoefenen van een functie, en zouden daarom geen rol moeten spelen in het selectieproces.

Werven op basis van geslacht is alleen onder strikte voorwaarden toegestaan: voorkeursbeleid moet een hardnekkige achterstandspositie tegengaan. Zo is ook deze sollicitatiestop bedoeld: als extra zetje voor vrouwen om door het glazen plafond te breken. Maar valt die maatregel ook moreel te rechtvaardigen? Of is ‘positief discrimineren’ net zo verkeerd als andere vormen van discriminatie?
 

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden