Dasein – betekenis
Dasein, of in het Nederlands ‘erzijn’, is de term waarmee de Duitse filosoof Martin Heidegger (1889-1976) het mens-zijn aanduidt. Hij gebruikt het als uitgangspunt in zijn onderzoek naar de betekenis van het zijn. Volgens Heidegger is de mens het enige zijnde dat die vraag kan stellen.
Niemand kiest er in eerste instantie voor om te zijn – ieder mens is simpelweg in de wereld geworpen, zegt Heidegger. Dasein kan niet ontkomen aan de context van die wereld; het moet daar iets mee. De geworpenheid dwingt aanwezigheid af – dat het ‘er’ is (vandaar dat Heidegger het ‘erzijn’ of ‘Dasein’ noemt). Vanaf dit in-de-wereld geworpen zijn moet het zich verhouden tot zijn eigen zijn en andere zijnden die zich in die wereld bevinden.
In tegenstelling tot het Dasein kunnen zijnden als dieren en objecten de vraag naar de zin van het zijn niet stellen, laat staan beantwoorden. Het Dasein heeft daar wel al een vaag idee van. Op basis daarvan heeft het het vermogen om de zijnsvraag te stellen. Dat noemt Heidegger ‘zijnsverstaan’, en is onderscheidend voor het Dasein. Heidegger zegt dat het door dit zijnsverstaan zelfs is veroordeeld tot het stellen van de zijnsvraag, omdat het door zijn ‘geworpenheid’ continu zijn eigen bestaan moet vormgeven.
Meer lezen over Heidegger? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:
Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Relevante berichten
Heidegger jaagt op de structuren van zijn en tijd
De invloedrijke en omstreden filosoof Martin Heidegger was in de ban van ervaring. Hoe bouw je een filosofie over iets ongrijpbaars?
Heidegger in het kort
Een goede vertaling van Heidegger is niet eenvoudig. Maar het blijkt mogelijk.
Sein und Zeit, de Alpe d’Huez van de filosofie
Heideggers Sein und Zeit is een grote filosofische uitdaging. Ad Verbrugge schreef een gids waarmee je het meesterwerk kunt bedwingen.
Radicale middelmatigheid
Dasein is design, luidt Henk Oosterlings antwoord op de zijnsvraag. Om dat duidelijk te maken maakt hij onze notie authenticiteit met de grond gelijk.