Home Lexicon Dasein

Dasein – betekenis

Dasein, of in het Nederlands ‘erzijn’, is de term waarmee de Duitse filosoof Martin Heidegger (1889-1976) het mens-zijn aanduidt. Hij gebruikt het als uitgangspunt in zijn onderzoek naar de betekenis van het zijn. Volgens Heidegger is de mens het enige zijnde dat die vraag kan stellen.

Niemand kiest er in eerste instantie voor om te zijn – ieder mens is simpelweg in de wereld geworpen, zegt Heidegger. Dasein kan niet ontkomen aan de context van die wereld; het moet daar iets mee. De geworpenheid dwingt aanwezigheid af – dat het ‘er’ is (vandaar dat Heidegger het ‘erzijn’ of ‘Dasein’ noemt). Vanaf dit in-de-wereld geworpen zijn moet het zich verhouden tot zijn eigen zijn en andere zijnden die zich in die wereld bevinden.

In tegenstelling tot het Dasein kunnen zijnden als dieren en objecten de vraag naar de zin van het zijn niet stellen, laat staan beantwoorden. Het Dasein heeft daar wel al een vaag idee van. Op basis daarvan heeft het het vermogen om de zijnsvraag te stellen. Dat noemt Heidegger ‘zijnsverstaan’, en is onderscheidend voor het Dasein. Heidegger zegt dat het door dit zijnsverstaan zelfs is veroordeeld tot het stellen van de zijnsvraag, omdat het door zijn ‘geworpenheid’ continu zijn eigen bestaan moet vormgeven.

Meer lezen over Heidegger? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke woensdag het laatste filosofie nieuws, de beste artikelen van de week en af en toe een aanbieding.
Ontvang wekelijks het laatste filosofienieuws, de beste artikelen en af en toe een aanbieding.