Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 3/2019

Hoop is een gok die moed vergt

Jannah Loontjens
Essayist

Als Jannah Loontjens even niet meer weet hoe het verder moet met de wereld, grijpt ze naar Rebecca Solnit. Die geeft haar altijd weer nieuwe hoop.

De aarde warmt op; Irak, Afghanistan en Syrië zijn verwoest; we kampen met polarisatie, cybercriminaliteit, totalitaire regimes, oorlogen en vluchtelingen, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Het zijn sombere tijden en het is niet gemakkelijk om hoopvol te blijven en vertrouwen te hebben in een betere toekomst. In deze deprimerende duisternis grijp ik naar Rebecca Solnits boek Hope in the Dark, een politiek-filosofisch werk waarin de Amerikaanse schrijver en activist op bijna drammerige wijze laat zien dat geloof in een betere wereld wel degelijk zinvol is en dat we de hoop niet moeten opgeven. Overtuig me, Solnit, mompel ik als een mantra tijdens het lezen, overtuig me!

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden