Home Opvoeding Hoe voed je kinderen op in tijden van Facebook en YouTube?
Opvoeding

Hoe voed je kinderen op in tijden van Facebook en YouTube?

Door Alexandra van Ditmars op 22 augustus 2017

Hoe voed je kinderen op in tijden van Facebook en YouTube?
Cover van 09-2017
09-2017 Filosofie magazine Lees het magazine

Daan Roovers, filosoof en voormalig hoofdredacteur van Filosofie Magazine, schreef een boek over opvoeden. In Mensen maken laat zij zien dat liefde voor de wereld koesteren daarbij het allerbelangrijkst is. ‘Volg je kind terwijl het zelf de wereld ontdekt.’

Wat een romantische prietpraat, dacht filosoof Daan Roovers eerst over de opvoedkundige ideeën van Jean-Jacques Rousseau. Maar toen ze het wereldberoemde werk Emile, of Over de opvoeding uit 1762 – over een jongetje dat samen met zijn opvoeder ver van de bewoonde wereld opgroeit – van de Zwitserse denker nader bestudeerde, bleek een deel van zijn ideeën nog uitermate relevant. Ze vulde die aan met gedachten over opvoeding van haarzelf en van haar geliefde filosofen Hannah Arendt en Immanuel Kant. Het resultaat: Roovers’ boek Mensen maken. Nieuw licht op opvoeden.

Tekst loopt door onder afbeelding

Fotografie: Jerome de Lint

Laat het kind vooral kind zijn, is de boodschap van Rousseau. Van nature zijn kinderen in zijn ogen puur en goed, maar de verdorven samenleving corrumpeert hun mooie karakters. ‘Daarom groeit hoofdpersoon Emile op in het bos’, zegt Roovers, ‘om daar tot zijn achttiende te blijven.’ Beschermd tegen de grotemensenwereld die hem alleen maar zou misvormen, dwaalt Emile zijn hele jeugd over bospaadjes en langs vennetjes. Om daarna pas onbezoedeld die nare samenleving met bedrog, leugens en wat al niet meer te betreden. 

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.