Home Het Moment… dat je kunt voelen zonder woorden

Het Moment… dat je kunt voelen zonder woorden

Door Carolien van Welij op 27 juni 2018

Het Moment… dat je kunt voelen zonder woorden
07-2018 Filosofie magazine Lees het magazine


Marte Kaan (40) is psycholoog en schrijver.

‘Probeer te voelen zonder er woorden aan te geven – daar komt de Indiase denker Krishnamurti steeds op terug. Ik las hem voor het eerst in mijn studententijd en ben hem altijd blijven lezen. Angst is een gedachte, zegt hij, net als andere gevoelens. Als je aandachtig stilstaat bij een gevoel, blijft er niet zoveel van over en verdwijnt het zelfs uiteindelijk.

Nog niet zo lang ben ik co-ouder. Als de kinderen bij hun vader zijn, heb ik op sommige dagen een opgejaagd gevoel. Ik ga hard werken, het huis schoonmaken. Op zo’n moment dwing ik mezelf even stil te staan en kom ik erachter wat er allemaal door mijn hoofd gaat: dat ik mijn kinderen mis en bang ben dat ik ze nooit meer terugkrijg, dat ze in een gezin met beide ouders horen en dat het nu nooit meer goed met ze komt. Gedachten die me angstig maken, maar niet waar zijn, of waarvan ik niet kan weten of ze waar zijn. Als ik daarna probeer alleen maar te voelen, me niet te verzetten en de woorden weg te laten, zoals Krishnamurti zegt, wordt duidelijk wat er echt aan de hand is: mijn kinderen zijn weg en ik mis ze. Ik ben verdrietig, maar het is ook niet meer dan dat. Ze komen ook weer terug.

“Ben je bang voor een feit of een idee over dat feit?” schrijft Krishnamurti. Zijn ideeën liggen in de lijn van de stoïcijnse filosofie en cognitieve gedragstherapie, waarbij het uitgangspunt is dat mensen met hun denken hun gevoel beïnvloeden. Maar Krishnamurti gaat verder; hij deconstrueert het denken en het voelen. Dat extreme raakt me. Hij biedt een ideaal dat je nooit zult bereiken, maar wel kunt nastreven.’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Een kerk voor het vrije woord
Een kerk voor het vrije woord

Een kerk voor het vrije woord

De Balie opende vorige week zijn deuren als gebedshuis, op grond van een heilig geloof in democratie, de rechtsstaat en de heilzame, bindende werking van cultuur. Waarom zou een cultuur- en debatcentrum zich anno 2022 geen seculiere kerk mogen noemen? We vroegen het Balie-directeur Yoeri Albrecht en Denker des Vaderlands Paul van Tongeren.

Lees meer
Weekendlijstje: Geheimen
Weekendlijstje: Geheimen

Weekendlijstje: Geheimen

Deze week werd duidelijk dat premier Rutte jarenlang eigenhandig sms’jes van zijn oude Nokia verwijderde. De premier heeft naar eigen zeggen “nooit bewust” belangrijke zaken verborgen, maar de oppositie ziet een patroon van het achterhouden van informatie. Naar aanleiding van het sms-debat, dit weekend een lijstje over geheimen.

Lees meer
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Niet-westerse filosofie

Bertrand Russell over ‘het probleem van China’

Toen de Britse filosoof Bertrand Russell een jaar lesgaf in China, raakte hij diep onder de indruk van het land. Vooral het vermogen van de bevolking om gelukkig te zijn raakte hem. Wel maakte hij zich zorgen over de groeiende invloed van het Westen. Is het China gelukt om zijn eigenheid ten opzichte van het Westen te bewaren?

Lees meer
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

S10 staat dit weekend in de finale van het Eurovisie Songfestival. Tijdens een interview bij Matthijs gaat door vertelt ze dat ze zichzelf toestemming heeft gegeven om haar dromen na te jagen en dit avontuur aan te gaan. Het resultaat: meer zelfinzicht en een bijzondere prestatie. Dit weekend een lijstje over durven beginnen, presteren, en jezelf leren kennen.

Lees meer