Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

FM nr. 7/2020

‘Het is niet onmogelijk dat wij het brein ontcijferen’

Lianne Tijhaar

Computers kunnen vernieuwende schilderijen maken en foto’s van niet-bestaande gezichten. Toch is toekomstonderzoeker Stefan Buijsman niet bang dat ze ons leven overnemen. ‘Een computer heeft geen idee wat ‘ie doet.’

Toen filosoof Stefan Buijsman (1995) voor de zoveelste keer een alarmerende krantenkop voorbij zag komen over de gevaren van kunstmatige intelligentie was hij er klaar mee. In zijn boek AI: Alsmaar intelligenter wil hij zijn lezers van irreële angsten verlossen door toegankelijk uit te leggen waar computers toe in staat zijn – en vooral: wat ze nog lang niet kunnen.

Het is het derde publieksboek van de jonge filosoof, die op dit moment als postdoctoraal onderzoeker werkt aan het Institute for Futures Studies in Stockholm. Hiervoor schreef hij een boek waarmee hij aan een breed publiek wil laten zien hoe leuk wiskunde is en een kinderboek over getallen. Intussen is hij begonnen aan zijn vierde boek – zijn uitgever weet het nog niet: een roman over een componist wiens leven door een onvoorziene gebeurtenis uit elkaar is gevallen.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden