Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 2/2017

Henk Oosterling: ‘Glimlach eens als je woedend bent’

Nele Goutier
Journalist en antropoloog

Woede roept al snel een negatieve associatie op. Ten onrechte, vindt Henk Oosterling, die betoogt dat woede niet per definitie slecht of goed is. De oosterse filosofie leert ons dat woede constructieve energie kan opleveren.

Wat woede kan doen, ontdekte Henk Oosterling al op jonge leeftijd. Toen zijn moeder de hoofdonderwijzeres op de basisschool vroeg of haar zoon naar het gymnasium zou kunnen, was haar antwoord: ‘Uw soort gaat niet naar het gymnasium.’ ‘Mijn zucht naar erkenning is daardoor heel groot’, vertelt Oosterling. ‘Ik wil mezelf altijd bewijzen. En dat heeft veel opgeleverd: boeken, projecten zoals Rotterdam Vakmanstad. Zo kun je woede transformeren naar iets positiefs.’ 

We zitten in het Rotterdamse appartement van de filosoof – kendozwaarden aan de muur en schuifdeuren van hout en papier. Als ik het uitzicht op de Erasmusbrug wegdenk, waan ik me even in Japan. Onder het genot van een Hollands stukje boterstaaf praat ik met de voormalig kendokampioen en universitair hoofddocent filosofie (Erasmus Universiteit) over woede in het Westen en Oosten.

Fotografie: Bram Budel

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden