Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 3/2021

‘Europa moet de taal van de macht leren spreken’

Ivana Ivkovic
filosoof

Autoritair leiderschap is in opkomst, stelt politiek filosoof Hans Kribbe. Sterke mannen als Xi en Poetin bedreigen de liberale democratie en haar vrijheden. Wil Europa die behouden, dan moet het beter met macht leren omgaan.

Beeld Stefaan Temmerman

De crisis in Oekraïne in 2014 was voor hem een eyeopener, vertelt politiek filosoof Hans Kribbe. Terwijl in het Westen werd gejuicht om de Maidan-revolutie – de opstand van een nieuwe generatie die democratie wil en bij Europa wil horen – zag Rusland diezelfde gebeurtenissen in een heel ander licht: ‘In Moskou werd gedacht dat de protesten gemanipuleerd werden door het Westen. Het Kremlin zag dit als een machtsstrategie om Rusland te krenken en klein te houden, als een geopolitiek spel. Was dit echt een revolutie, of een soort coup d’état, door het Westen gesteund?’

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden