Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 7/2020

Een kleine stap voor complotdenkers

Tim Miechels

Dankzij de wetenschap reizen we door de ruimte, hebben we televisie, smartphone en gezondheidszorg. Waar baseert de complotdenker dan toch nog zijn scepsis op? Edmund Husserl waarschuwde honderd jaar geleden al voor de kloof tussen wetenschap en leefwereld.

Het wemelt van de complottheorieën. Volgens de meest recente is de coronapandemie verzonnen door Bill Gates om 5G aan de man te brengen. En de bekendste theorie luidt dat de mens nooit op de maan is geweest, maar dat maanlandingen in scène zijn gezet door de NASA om de Sovjet-Unie voor te blijven in de ruimtewedloop. De opnames van astronauten op de maan zouden zijn gemaakt in een studio in Hollywood, zoals blijkt uit de wapperende Amerikaanse vlag en het gebrek aan sterren op de beelden.

Scepsis ten aanzien van wetenschappelijke bevindingen bestaat in vele vormen. Sommige critici leven in de overtuiging dat de aarde plat is, dat vaccins autisme veroorzaken of dat de aanslagen van 9/11 werden gepland door de Verenigde Staten zelf. Er wordt vaak lacherig gedaan over dergelijke beweringen en mensen die erin geloven worden weggezet als irrationele gekken. Dat lijkt terecht, want wetenschappers zijn succesvoller dan ooit in het verklaren, voorspellen en ontwerpen van onze wereld. Dankzij hen is het mogelijk gecompliceerde ziektes te behandelen, naar andere planeten te reizen en natuurrampen te voorspellen. Ook hebben ze ons de computer, smartphone en televisie gebracht. Waar komt dat wantrouwen dan toch vandaan? En hoe moeten we ermee omgaan?

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden