Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 2/2018

Deze Noorse filosoof vertelt waarom we slecht zijn geworden in alleen zijn

Alexandra van Ditmars
Interviewer & schrijver

Wat is het verschil tussen alleen-zijn en eenzaamheid? Volgens de Noorse filosoof Lars Svendsen nemen wij te weinig tijd voor afzondering en voelen we ons juist daardoor eenzaam.

Iedereen wordt er in zijn leven een paar keer door overvallen. Misschien overkomt het je thuis op de bank, of juist tijdens een druk feest. Je kunt het ervaren wanneer je binnen of buiten bent, midden in de stad of in de natuur, tijdens een vergadering of in een lege kerk: eenzaamheid. ‘Het gevoel alleen te zijn, geïsoleerd te zijn van de anderen’, zo luidt de definitie van eenzaamheid in het woordenboek. Wie vaak alleen is, kan daar flink ongelukkig van worden. Maar tegelijkertijd komen onze beste momenten van inzicht volgens de Noorse filosoof Lars Svendsen soms tot stand wanneer we alleen zijn. In zijn boek A Philosophy of Loneliness (2017) onderzoekt hij zowel de positieve als de negatieve kanten van alleen-zijn.  

Svendsen (1970) is hoogleraar filosofie aan de Universiteit van Bergen in Noorwegen en schreef meerdere boeken, waaronder zijn debuut A Philosophy of Boredom (2005), dat in 27 talen verscheen. Na zijn filosofische zoektocht naar verveling schreef Svendsen onder meer een boek over angst voordat hij zich op eenzaamheid stortte. ‘Ik ben geïnteresseerd in de filosofie van onze emoties’, zegt Svendsen, ‘met name de emoties die vaak als typerend voor onze tijd worden gezien.’ 

Tekst loopt door onder afbeelding

Illustratie: StudioVonq

En eenzaamheid is volgens hem zonder twijfel een emotie, al is niet iedereen het daarover eens. ‘In de meeste psychologieboeken over emoties krijgt eenzaamheid weinig of geen aandacht. Het wordt vaak onterecht als sociaal probleem gezien, in plaats van als een emotie’, vervolgt Svendsen via Skype. ‘Ik zie eenzaamheid als de emotionele reactie die volgt wanneer iemand ernaar verlangt om in verbinding te staan met anderen, maar het gevoel heeft dat dat niet zo is. Het gaat niet om de sociale situatie, maar om de pijn die je daarin voelt.’

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden