Home Levenskunst De belofte van het onverwachte
Levenskunst

De belofte van het onverwachte

Door Marli Huijer op 28 november 2012

06-2007 Filosofie magazine Lees het magazine

Opnieuw beginnen als het leven vastloopt. Het klinkt aanlokkelijk, maar al te vaak is het een vlucht die het leven er helemaal niet beter op maakt. Marli Huijer pleit voor de moed om het bestaande – het hier en nu – zelf nieuw te maken.

Zou u in het hiernamaals – als dat bestaat – uw leven opnieuw met dezelfde geliefde willen delen? Waarom niet een andere geliefde uitproberen? Zou u ook een ander lichaam willen – met een ander geslacht, huidskleur, lengte, kracht, talenten, behoeftes en zwaktes? Zou u als persoon meer perfect willen zijn dan u nu bent?
Het verlangen om opnieuw te beginnen is zo oud als de mensheid. Zodra een mens te maken krijgt met onomkeerbare onvolkomenheden van zichzelf en het bestaan, borrelt het verlangen op om opnieuw te mogen beginnen. Hoe graag zouden we een onherstelbaar verlies niet ongedaan maken! Hoe bevrijdend zou het zijn om de fouten die we maakten te kunnen herstellen, de kansen die we lieten liggen alsnog te pakken, of dit keer echt te genieten van onze jeugd, onschuld, liefde en gezondheid. Maar, hoe realistisch is dat verlangen? Is het geen illusie te denken dat je opnieuw kunt beginnen? Zijn wij mensen niet dommer dan de ezel die zich in algemeen geen tweemaal aan dezelfde steen stoot?

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten