Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 12/2021

De werkelijke prijs van ons voedsel berekenen klinkt mooi, maar we schieten er niets mee op

Ellen Mangnus

De werkelijke prijs van voedsel berekenen zou de productie en consumptie ervan duurzamer maken. Maar kun je de waarde van de natuur wel uitdrukken in euro’s? Het laatste deel van een serie over voedsel.

De manier waarop we voedsel produceren en consumeren is niet duurzaam. We schaden het milieu ermee en we zijn niet in staat om de gehele wereldbevolking te voeden. Volgens aanhangers van de True Price Movement is er maar één oplossing voor dit probleem: de werkelijke prijs van producten gaan betalen. Een belangrijke speler in deze beweging is de sociale onderneming True Price. Hun doel is om de kosten van duurzame productie inzichtelijk te maken. Met een rekenmethode brengen ze zowel de milieukosten in beeld (zoals de CO2-uitstoot en het verbruik van energie, water en land) als de sociale kosten (zoals kinderarbeid en de gezondheid van werknemers in de keten).

Deze ‘echte’ prijs – die meestal een stuk hoger is dan de productprijzen die we nu hanteren – moet ervoor zorgen dat we minder milieubelastend produceren en consumeren. ‘Alles wat we zien, zetten we om in cijfers,’ zegt True Price-directeur Adrian de Groot Ruiz in een interview in Vrij Nederland. Door een concrete geldwaarde te geven aan onzichtbare kosten worden we ons bewust van die kosten, is het achterliggende idee, en bewustwording is de eerste stap voor verandering.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden